Tarta z jeżynami
Tarta z jeżynami chodziła za mną już od dłuższego czasu, więc kiedy w ogródku Rodziców w kilkanaście minut nazbierałam ponad kilogram tych owoców, po prostu musiałam ją upiec. Ciasto ma cienki, kruchy spód, ogromną ilość owoców i uroczą kratkę na wierzchu. Wyśmienicie smakuje z dodatkiem lodów waniliowych. Przepis pochodzi z jednego z moich ulubionych zagranicznych blogów – Call me cupcake.
Składniki na ciasto:
– 375 g mąki
– 15 g (1 łyżka) cukru pudru
– 1/4 łyżeczki soli
– 150 g zimnego, posiekanego masła
– 5-7 łyżek zimnej wody
– 2 łyżeczki soku z cytryny
– 1 jajko
Składniki na owocowy wsad:
– 50 g (3 łyżki) mąki
– 15 g (1 łyżka) mąki ziemniaczanej
– 200 g cukru pudru
– 10 g (1 łyżka) cukru waniliowego
– 800 g świeżych jeżyn
Dodatkowo:
– 1 jajko
– 1 łyżka wody
– szczypta soli
Mąkę, cukier puder i sól wymieszać w misce. Dodać masło i zagniatać aż do uzyskania drobnych okruszków. Dodać 5 łyżek wody, sok z cytryny, jajko i całość zagnieść. Gdyby składniki nie chciały się połączyć, dodać jeszcze odrobinę wody. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i chłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut.
2/3 ciasta cienko rozwałkować, podsypując w trakcie odrobiną mąki. Przełożyć na formę do tarty (ja użyłam z takiej wyjmowanym dnem o średnicy około 25 cm), docisnąć do dna i boków, a nadmiar ciasta przyciąć tak, aby wystawało 0,5 cm poza formę. Na czas przygotowywania owocowego wsadu i pasków na wierzch ciasta wstawić do lodówki.
Mąki i cukry wymieszać w misce. Dodać jeżyny i delikatnie wymieszać. Przełożyć zawartość miski na schłodzony spód.
Pozostałą część ciasta cienko rozwałkować, wyciąć równej grubości paski i ułożyć na wierzchu ciasta. Brzegi delikatnie docisnąć widelcem, aby się skleiły. Posmarować jajkiem wymieszanym z wodą i odrobiną soli.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 175 i piec, aż ciasto się ładnie zarumieni, co u mnie zajęło 55 minut. Po upieczeniu zostawić przez 30 minut w wyłączonym piekarniku, następnie wystudzić do temperatury pokojowej. Podawać z lodami waniliowymi.
Ależ ona ładna, ta kratka taka idealna 😀
Dzięki 🙂 Kratka ma małe niedociągnięcia ale ciii… 😉
Mniam, wygląda fantastycznie 🙂
Też nie potrafię się w tym roku oprzeć jeżynom 🙂
Dziękuję 🙂 W weekend znów nawiedzę rodzinny ogródek. Mam nadzieję, że krzaczki, tak jak ostatnio, będą się uginać od owoców 😀
Piękna tarta, a z lodami musiała być obłędna:)
🙂 Z lodami jest rewelacyjna 🙂
Wygląda idealnie 🙂 Pełen profesjonalizm 🙂
Bardzo się cieszę, że się podoba 🙂
musi być smaczna, wygląda świetnie:)
Dziękuję 🙂 Była pyszna 🙂