Kakaowe żyrafy
Kakaowe żyrafy, czyli kruche ciasteczka. Pyszne zarówno same w sobie, jak i z odrobiną marmolady pomarańczowej.
Składniki:
– 100 g miękkiego masła
– 100 g cukru
– 300 g mąki + do podsypania
– 2 jajka
– 2 płaskie łyżki kakao
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zagnieść ciasto. Podzielić na mniejsze kawałki, oprószyć mąką i rozwałkować na grubość 3 mm. Foremkami wyciąć ciasteczka i ułożyć na blaszce. Piec w temperaturze 200 stopni przez 8 – 12 minut aż ciasteczka się zarumienią. Długość pieczenia zależy zależy od wilkości ciastek. Mniejsze należy piec krócek, większe dłużej.
Ciasteczka z marmoladą uzyskamy poprzez wycięcie z ciasta 2 kółek. W jednym z nich foremką wycinamy otwór, układamy jedno na drugim, delikatnie dociskamy i pieczemy. Po wystygnięciu otwór wypełniamy marmoladą.
Wygladaja mega apetycznie 😀
Takie też były 😉
urocze te żyrawki, ale te dżemowe serduszka też fajne 😉
Okazało się, że dżemik świetnie pasuje do ciasteczek 🙂
Urocze… Masz jakąś foremkę ? 🙂
Tak, mam foremkę z wyciskaczem, w kształcie żyrafki 🙂