Muffinki z borówkami amerykańskimi
Delikatnie cytrynowe muffinki z borówkami amerykańskimi. Przepis podpatrzony u Nigelli i delikatnie zmodyfikowany.
Składniki:
– 250 g mąki
– 120 g cukru
– 1 łyżeczka kakao
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– skórka otarta z 1 cytryny
– sok z 1 cytryny
– 1 jajko
– 120 g oleju
– 120 g jogurtu naturalnego
– 200 borówek amerykańskich
Mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę i skórkę cytrynową wymieszać w jednej misce. W drugiej sok cytrynowy, jajko, olej i jogurt. Mikstury z obu misek połączyć ze sobą. Dodać połowę borówek i wymieszać. Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem do 2/3 wysokości. Na wierzch wyłożyć pozostałe borówki. Piec w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.
Wspaniałe są te muffiny, robiłam dzisiaj i już prawnie zniknęły ze stołu!
Pychota 😉
śliczne!
Właśnie zajadam się muffinką z jagodami, ale Twojej z borówkami też bardzo chętnie bym spróbowała.