Śliwkowo-cynamonowe muffinki
Śliwkowo-cynamonowe muffinki – pyszne, delikatne, mięciutkie muffinki z dużą ilością owoców, posypane cukrem cynamonowym.
Składniki:
– 200 g mąki
– 50 g białego cukru
– 50 g brązowego cukru
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 łyżeczki cynamonu
– 70 g oleju
– 2 jajka
– 100 g śmietany 12%
– 3 duuuże śliwki (400 g z pestkami)
Cukier cynamonowy:
– 1 łyżeczka cynamonu
– 3 łyżeczki białego cukru
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego należy jajka i śmietanę wcześniej wyciągnąć z lodówki.
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrami, proszkiem do pieczenia i cynamonem. W drugiej misce zmiksować olej, jajka i śmietanę. Połączyć mikstury z obu misek, a następnie wymieszać ze śliwkami pokrojonymi w kostkę. Foremki do muffinek wypełnić ciastem do 3/4 wysokości, posypać cukrem cynamonowym i piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Z przepisu wychodzi 12 muffinek.