Guacamole
Guacamole to ekspresowy w przyrządzeniu, meksykański sos na bazie awokado. Świetnie pasuje do kanapki, jak i do nachosów.
Składniki:
-1 awokado
– łyżeczka soku z cytryny
– 1 pomidor
– 2 ząbki czosnku
– 1 cebula
– sól i pieprz
Awokado przeciąć na pół, wyciągnąć pestkę i łyżeczką wydrążyć miąższ. Przełożyć do miseczki i skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniało. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do miseczki. Czosnek i cebulę, obrać, również pokroić na mniejsze kawałki i dodać do reszty składników. Całość zmiksować blenderem i przyprawić do smaku.
Skąd taki dziwny kolor? Guacamole powinno być zielone
To przez dodatek pomidora i trochę za mocne zmiksowanie wszystkich składników.
zabawne, nigdy nie miałam okazji go jeść.