Penne z sosem pieczarkowym
Penne z sosem pieczarkowym – niezwykle proste, szybkie i pyszne danie dla fanów pieczarek i makaronu.
Składniki:
– makaron penne (na 2 osoby)
– 1/2 cebuli
– łyżeczka oliwy
– 6 dużych pieczarek (200 g)
– 1/2 kotki rosołowej – grzybowej
– 1 duży (lub 2 mniejsze) ząbek czosnku
– 1 łyżka posiekanego koperku
– 4 łyżki śmietany
– 1 łyżka wody
– sól i pieprz
– parmezan do posypania
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroić w talarki i podsmażyć na oliwie. Dodać pieczarki również pokrojone w talarki i kostkę grzybową. Smażyć, często mieszając. Jak pieczarki zmniejszą swoją objętość i zaczną puszczać sok dodać czosnek pokrojony w drobną kostkę. Podsmażone pieczarki zdjąć z ognia i chwilę przestudzić. Dodać koperek, śmietanę oraz wodę i podgrzać na wolnym ogniu aż sos zacznie się redukować. Doprawić do smaku. Makaron polać sosem i posypać startym parmezanem.