Sałatka z winogronami i serem z niebieską pleśnią
Sałatka z serii „co masz, to wrzuć” i „ile masz, tyle wrzuć”. Prezentowałam ją w jesienny numerze KOTŁA, w którym rządziły m.in. winogrona. W magazynie znajdziecie też przepisy na winogronowe przystawki, kurczaka w winogronach, serniczki, sorbet, tort i inne pyszności 🙂
Składniki na sałatkę:
– rukola
– winogrona bez pestek
– ser z niebieską pleśnią
– ziarna słonecznika
Składniki na dressing:
– 2 łyżki oliwy
– 1-2 łyżki octu balsamicznego
– 1 łyżka miodu
– sól, pieprz
Rukolę rozkładamy do miseczek, dodajemy winogrona przekrojone na pół i ser z niebieską pleśnią pokrojony na kawałki. Posypujemy ziarnami słonecznika i polewamy dressingiem bezpośrednio przed podaniem. Przygotowanie dressingu polega na wymieszaniu ze sobą wszystkich składników.
Bardzo lubię ser pleśniowy, ale ten przepis zaskoczył mnie połączeniem smaków, więc musiałem go wypróbować. Wyszło lepiej niż się spodziewałem. Pycha!
To cieszę się bardzo 😀