Pierogi z kapustą i grzybami
Moje pierwsze pierogi! I jestem z siebie dumna 😉
Składniki na ciasto:
– 500 g mąki
– 200 ml wody
– 1 jajko
– 1 łyżeczka soli
Składniki na farsz:
– 500 g kiszonej kapusty
– 1,5 szklanki wody
– 10 kulek czarnego pieprzu
– 5 kulek ziela angielskiego
– 3 liście laurowe
– 1 cebula
– 1 łyżka masła
– 275 g mrożonych podgrzybków
– sól i pieprz
Rozmrozić grzyby.
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść ze sobą, uformować w kulę i włożyć pod miskę.
Kapustę opłukać, włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać pieprz, ziele i liście. Gotować przez 20 minut. Po tym czasie odcedzić, wyjąć przyprawy i drobno pokroić. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle przez 3 minuty. Dodać grzyby i smażyć przez 20 minut. Gdyby grzyby zaczęły przywierać – podlać wodą. Przestudzić, drobno pokroić i wymieszać z kapustą. Smażyć przez 30 minut. Przyprawić do smaku.
Ciasto cienko rozwałkować i szklanką wyciąć koła. Na środek każdego nałożyć farsz i zlepić brzegi. Wrzucić na wrzątek. Gotować około 7 minut od wypłynięcia.
nooo ja juz się nie mogę ich doczekać 😉
Nie wyobrażam sobie świąt bez tych pierożków 😉
Uwielbiam pierogi 🙂 dawno nie jadlam takich domowych, niestety moj Polowek za polskimi pierogami nie przepada wiec nie bardzo chce mi sie lepic 🙂
Twoje wygladaja przesmacznie! az sie glodna zrobilam!
ulubione!
muszą być na święta.