Pszenne bułeczki
Pyszne i proste pszenne bułeczki z typowo kieleckim, podwójnym nacięciem 😉
Przepis pożyczony od Doroty.
Składniki:
– 780 g mąki
– 500 g letniej wody
– 10 g świeżych drożdży
– 1 łyżka cukru
– 2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
– 1 łyżka oleju
– 1 białko
– 1 łyżka mleka
Wymieszać 250 g mąki, wodę, drożdże i cukier. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na 15 minut. Po tym czasie dodać resztę mąki (530 g) oraz sól i zagnieść ciasto. Można użyć miksera i mieszadeł w kształcie spirali, ponieważ zagniatać należy przez około 10 minut aby wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości. co zajmuje około 2 godziny. Ciasto można też zagnieść wieczorem i na noc wstawić do lodówki. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części. Każdą zagnieść i uformować w kulę. Ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką i wstawić do piekarnika nagrzanego do najniższej temperatury (u mnie – 50 stopni) na 15 minut. W tym czasie bułeczki powinny podrosnąć. Każdą z nich posmarować białkiem wymieszanym z mlekiem i naciąć. Piec w temperaturze 220 stopni aż się zarumienią – około 20 minut.