Waniliowe ciasteczka orkiszowe
Proste i smaczne kruche, waniliowe ciasteczka orkiszowe. Ten rodzaj mąki nadaje delikatnego, orzechowego posmaku. Warto wypróbować.
Składniki:
– 435 g mąki orkiszowej
– 115 g mąki pszennej
– 200 g cukru
– 200 g miękkiego masła
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki soli
– 2 jajka
– 2 łyżeczki aromatu waniliowego
Wszystkie składniki zagnieść ze sobą i uformować w kulę. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut*. Podzielić na mniejsze kawałki, każdy rozwałkować i foremkami wycinać kształty. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 10 – 15 stopni (w zależności od wielkości ciasteczek). Ciastka powinny być delikatnie zarumienione.
* Ciasto można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Można też mrozić.
ależ mam ochotę na ciasteczko.. :] takie właśnie, jak Twoje!