Tarta z dżemem
Kiedy macie ochotę na coś słodkiego do kawy, a szafki kuchenne i lodówka świecą pustkami. Zajrzyjcie do nich jeszcze raz, bo może się okazać, że akurat macie kilka składników, z których można przygotować prostą i pyszną tartę – klasyczny, kruchy spód, na nim dżem truskawkowo-malinowy i płatki migdałów.
Składniki na spód o wymiarach 35 x 11 cm:
– 200 g mąki + do podsypania
– 70 g cukru
– 100 g miękkiego masła
– 2 żółtka
– 2 łyżki wody
– duża szczypta soli
Dodatkowo:
– masło do wysmarowania formy
– 300 g dżemu (u mnie malinowy z truskawkowym – pół na pół)
– 30 g płatków migdałów
Formę do pieczenia wysmarować masłem. Składniki na spód zagnieść ze sobą (można użyć miksera do połączenia składników, a na koniec zagnieść całość w kulę). Rozwałkować na prostokąt odrobinę większy od foremki i przenieść na nią. Docisnąć ciasto do dna i boków, a po górnej krawędzi foremki przetoczyć wałek. Dzięki temu zabiegowi można w szybki sposób pozbyć się nadmiaru ciasta, z którego warto uformować dodatkowe ciasteczka (na przykład takie). Wstawić na minimum pół godziny do lodówki. Na schłodzonym cieście ułożyć kawałek papieru do pieczenia i wysypać fasolę, ryż lub specjalne kulki ceramiczne. Dzięki obciążeniu ciasto nie urośnie w trakcie pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Po tym czasie zdjąć obciążenie i papier i piec dodatkowe 10 minut, aż ciasto się lekko zarumieni. Wyłożyć dżem i piec przez kolejne 10 minut, następnie posypać płatkami migdałowymi i piec jeszcze przez 10 minut. Tarta z dżemem gotowa.
Fajny przepis na łatwe ciasto:)
Pozdrawiam!
http://www.kornikwkuchni.blogspot.com
Dziękuję 🙂 To trochę takie ciasto kryzysowe 😉