Pomarańczowo-czekoladowe muffinki
Czekoladowe muffinki z kawałkami pomarańczy i migdałów oraz odrobiną marmolady pomarańczowej w środku.
Składniki:
– 200 g mąki
– 100 g cukru
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżka kakao
– 1 łyżka Nesquika
– 100 g migdałów
– 60 g masła
– 2 jajka
– 100 g śmietany 12%
– 1 pomarańcza
– posypka czekoladowa lub posiekana czekolada
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego należy wcześniej wyciągnąć jajka i śmietanę z lodówki.
Mąkę przesiać do miski i wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, kakaem, Nesquikiem oraz posiekanymi migdałami. Masło roztopić (najszybciej i najwygodniej zrobić to w mikrofalówce), chwilę przestudzić, a następnie zmiksować z jajkami i śmietaną. Połączyć obydwie mikstury, po czym dodać pomarańczę obraną i pokrojoną w kostkę. Foremki do muffinów napełnić ciastem do 3/4 wysokości, posypać czekoladową posypką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 30 minut.
smakowite muffinki 🙂
cudeńka 😉
czekolada, pomarańcze, czuję święta 🙂
pyszne!
uwielbiam babeczki :]