Pesto bazyliowo-pietruszkowe
Pesto bazyliowo-pietruszkowe to domowa pasta na bazie bazylii i natki pietruszki. Świetnie sprawdzi się na kanapce, jak i jako sos do makaronu. Intensywny kolor i smak, jak również prostota przygotowania gwarantują, że wrócicie do tego przepisu nie raz!
Składniki:
– listki z 1 świeżej bazylii
– 1/2 pęczka świeżej natki pietruszki (oryginalny przepis jej nie zawiera)
– 20 g startego parmezanu*
– 50 g prażonego słonecznika**
– 3 łyżki oliwy
– sól i pieprz
Wszystkie składniki zmiksować blenderem i gotowe 🙂
* parmezan można zastąpić innym, twardym serem
** w oryginale zamiast występują orzeszki piniowe
prażony słonecznik – na suchą, rozgrzaną patelnię należy wysypać obłuskany słonecznik. Podgrzewać przez 5-10 minut, często mieszając/podrzucając
ależ soczyście zielone;)
Przeczytałem „20g starego parmezanu”, ale to chyba wiele nie zmienia 🙂