Kulebiak
Kulebiak, czyli duży pieróg z ciasta drożdżowego z nadzieniem kapuściano-grzybowym. Prosty i pyszny! Z przepisu wychodzą 4 porcje.
Składniki na ciasto:
– 25 g świeżych drożdży
– 1 łyżeczka miodu (lub 1 łyżeczka cukru)
– 180 ml cieplej wody
– 400 g mąki + do podsypania
– 1 łyżka oliwy
– 1 łyżeczka soli
– 2 białka
Składniki na farsz:
– 500 g kiszonej kapusty
– 100 g grochu
– 1 cebula
– 2 łyżki masła
– 200 g podgrzybków
– 3 liście laurowe
– 5 kulek ziela angielskiego
– pieprz ziołowy
Ciasto:
Drożdże pokruszyć do miseczki, wymieszać z miodem i wodą. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na 15 minut. W dużej misce zmiksować (mieszadłami w kształcie spirali) rozczyn z drożdży, mąkę, oliwę i sól. Miksować do całkowitego połączenia składników (około 10 minut). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (około 2 godzin).
Farsz:
Kapustę zalać wrzątkiem i gotować przez 15 minut. W osobnym garnku zalać wrzątkiem groch i również gotować przez około 15 minut (aż będzie miękki). Masło roztopić na dużej patelni, dodać cebulę i podsmażyć przez 2 minuty aż się zeszkli. Dodać oczyszczone i pokrojone w kostkę grzyby. Dusić przez 15 minut, podlewając wodą w międzyczasie. Kapustę i groch odcedzić, dodać na patelnię, przyprawić i dusić przez 15 minut często mieszając.
Ciasto podzielić na 4 części i oprószyć mąką. Każdą rozwałkować i ułożyć na środku farsz. Zawinąć i skleić w dowolny sposób. Posmarować białkiem i docisnąć brzegi aby się nie rozkleiły w trakcie pieczenia. Ułożyć na blaszce posmarowanej olejem. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
Kulebiak bierze udział w akcji „Świat kapusty”.
Oo to taka klasyka kuchni wschodnio polskiej : ) Dobrze myślę ?
Zgadza się 🙂
Lubię pieczywo nadziewane farszem kapuściano grzybowym 🙂 A już w ogóle moim numerem jeden jest ciasto francuskie z tym dodatkiem! Jak to się zwie? Kapuśniaczki, czy jakoś tak, ile razy jestem w piekarni to je kupuję 🙂
Ale ładnie się prezentuje! I na pewno świetnie smakuje 🙂
Pyszny, odrobinę świąteczny 😉
Ojj !!!! 🙂 Jak ja uwielbiam kulebiak 🙂 pyszności -pozdrawiam:)
Tak od rana takie pyszności, a ja siedzę w pracy…;-(