Pesto bazyliowo-pomidorowe
Makaron z pesto to jeden z moich faworytów w kategorii „wegetariański obiad„. Oprócz tego, że jest pyszny, to robi się go 10 minut, z czego najdłużej trwa gotowanie makaronu 😉 Na blogu znajdziecie przepisy na pesto bazyliowo-pietruszkowe, szpinakowe, z zielonego groszku i czosnku niedźwiedziego. Dzisiaj jedno z moich ulubionych: bazyliowo-pomidorowe. Zajadam się nim nie tylko w porze obiadowej, ale często też wykorzystuję je jako smarowidło do pieczywa.
Składniki:
– 50 g twardego sera (np. Parmezan lub Grana Padano)
– garść orzechów włoskich (25 g)
– 1 ząbek czosnku
– 1 pęczek bazylii (30 g)
– 5 połówek suszonych pomidorów z oliwnej zalewy
– 100 g oliwy (ja używam zalewy z pomidorów)
– 1/2 łyżeczki soli
Ser ścieramy na tarce, orzechy siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Przygotowane składniki umieszczamy w misce, dodajemy oberwane liście bazylii, suszone pomidory, oliwę i sól. Całość miksujemy blenderem na jednolitą masę i przekładamy do słoiczka. Przechowujemy w lodówce.
Przepis na Thermomix:
Ser kroimy na kawałki i umieszczamy w czystym i suchym naczyniu miksującym, rozdrabniamy 10 s/obr. 10. Dodajemy orzechy, czosnek, liście bazylii, suszone pomidory, oliwę i sól, rozdrabniamy 15 s/ obr. 7. Przekładamy do słoiczka. Przechowujemy w lodówce.
Pesto w połączeniu z makaronem jest rewelacyjne!