Domowe tortille pszenne
Tortille to cieniutkie placki z mąki pszennej lub kukurydzianej, które zazwyczaj stanowią dodatek do dania głównego. Niezwykle popularne w kuchni meksykańskiej, w której stanowią bazę wielu potraw. Składniki do ich przygotowania na 99% macie w domu. W trakcie przygotowania przydaje się też wałek, ale nie jest on konieczny, o czym możecie przeczytać w drugiej części wstępu.
Tortille powstały u mnie bardzo spontanicznie, ponieważ w trakcie wakacji nad morzem. Nie mam problemu z tym, aby gotować na urlopie, więc mniej więcej co drugi dzień stawałam do garów 😉 Po usmażeniu 2 kilogramów flądry została mi mąka i chciałam ją wykorzystać. Miejsce, w którym mieszkaliśmy miało niewielki, za to dosyć dobrze wyposażony aneks kuchenny, jednak na stanie nie było wałka. Chyba wręcz zachęciło mnie to działania, ponieważ placki rozwałkowałam butelką z winem 😛 Stanowiły dodatek do obiadu pt. „sprzątamy lodówkę – wyjeżdżamy”. I pasowały świetnie 🙂 Po powrocie do domu wróciłam też do tego przepisu. Tym razem część pracy wykonał za mnie Thermomix, miałam też swój wałek, więc poszło bardzo sprawnie 🙂
Składniki na 8 dużych lub 16 małych sztuk:
– 2 niepełne szklanki mąki pszennej (300 g) + do podsypania
– 2/3 szklanki gorącej wody (165 g)
– 1 łyżka oliwy
– 1 łyżeczka soli
Wszystkie składniki umieszczamy w misce, mieszamy łyżką, a następnie wyciągamy na stolnicę lub blat i zagniatamy przez 5 minut. Ciasto odkładamy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na kilkanaście minut. Dzielimy na 16 części, każdą oprószamy mąką i rozwałkowujemy na bardzo cienki placek*. Podpiekamy go** na suchej, rozgrzanej patelni przez mniej więcej 2 minuty z jednej strony i minutę z drugiej. Uwaga, aby nie rozgrzewać kuchenki do maksymalnej mocy, ponieważ tortille spalą się, zamiast podpiec, a czarne fragmenty są gorzkie.
Przepis na Thermomix:
Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu miksującym, mieszamy 10 s/obr. 7, następnie wyrabiamy 1 min/interwał. Ciasto odkładamy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na kilkanaście minut. Dzielimy na 16 części, każdą oprószamy mąką i rozwałkowujemy na bardzo cienki placek*. Podpiekamy go* na suchej, rozgrzanej patelni przez mniej więcej 2 minuty z jednej strony i minutę z drugiej. Uwaga, aby nie rozgrzewać kuchenki do maksymalnej mocy, ponieważ tortille spalą się, zamiast podpiec, a czarne fragmenty są gorzkie.
* Bardzo cienkie placki są chrupiące i łamiące, cienkie można zwijać po upieczeniu.
** Placek przed położeniem na patelni można lekko skropić wodą, równiej się wtedy przypiecze.
Tak prezentują się placki przed podpieczeniem:
I po upieczeniu:
Moje wino, które okazało się bardzo pomocne 🙂 I nie jest to wpis sponsorowany.
Obiad z resztek:
Jedna z moich małych fanek tortilli 🙂
Nasza najmłosza córa dokładnie tak samo je tortille. Najlepsze sa same 🙂
Moje dziewczynki też jedzą je bez żadnych dodatków 🙂