Kopytka
Po kluskach ślaskich przyszedł czas na klasyczne kopytka. Obie potrawy bazują na ugotowanych ziemniakach. Różni je od siebie jedynie rodzaj dodanej mąki. Kopytka pojawiły się u nas jako dodatek do duszonej wieprzowiny.
Składniki na 4 porcje:
– 1 kg starych ziemniaków ugotowanych w osolonej wodzie
– 250 g mąki pszennej + do podsypania
– 1 jajko
Ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa. Zagnieść z mąką i jajkiem. Można podsypać mąką gdyby ciasto było zbyt kleiste. Uformować wałek, spłaszczyć go, a następnie pokroić pod skosem. Kopytka wrzucić do gotującej się wody i gotować 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
2 komentarze
[…] ona podać kawałki mięsa na ostro, z pomidorkami koktajlowymi. Ja połączyłam je dodatkowo z kopytkami, które dla odmiany przyjęły formę kulek. Oryginalny przepis jest na dwie porcje. Ja jednak […]
[…] duszone mięso z warzywami pojawiło się u mnie w połączeniu z kopytkami (przepis tutaj). I przyznam, że to połączenie jest naprawdę dobre. Duszona wieprzowina będzie się też […]