Duszona wieprzowina
Długo duszone mięso z warzywami pojawiło się u mnie w połączeniu z kopytkami (przepis tutaj). I przyznam, że to połączenie jest naprawdę dobre. Duszona wieprzowina będzie się też świetnie komponować z kaszą ryżem czy makaronem. Mięso w sosie jest miękkie, a cała potrawa dzięki dodatkowi papryczki odrobinę ostra.
Składniki na 2 duże porcje:
– 0,5 kg mięsa wieprzowego (może być w formie gulaszu)
– 2 łyżki oleju
– 1 cebula
– 1 marchewka
– 6 pieczarek
– 1 cukinia
– 1 papryczka chili lub 1 suszona papryczka piri piri
– 3 ząbki czosnku
– 1 szklanka wody
– sól i pieprz
Mięso umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki (mniej więcej 2 x 2 cm). W garnku rozgrzać olej i podsmażyć na nim mięso. Z wieprzowiny wydobędzie się sos, w którym należy ją dusić przez około godzinę. Gdyby mięso zaczęło się przypalać należy podlać je odrobiną wody. Po tym czasie dodać cebulę i marchewkę pokrojone w kostkę i smażyć przez 5 minut. Następnie dodać obrane i pokrojone w talarki pieczarki i smażyć przez kolejne 5 minut. Cukinię pokroić w półtalarki i dodać do garnka razem z drobno posiekaną papryczką (lub piri piri) i czosnkiem. Chwilę posmażyć, a następnie dolać szklankę wody i dusić pod przykryciem przez godzinę od czasu do czasu mieszając. Na koniec przyprawić solą i pieprzem. Wodą wyregulować gęstość sosu. Jeżeli sos byłby zbyt wodnisty, należy odlać z niego pół szklanki wodnistej części, przestudzić, wymieszać z 2 łyżeczkami mąki pszennej i dodać z powrotem do sosu, wymieszać i chwilę pogotować.
1 Odpowiedź
[…] Po kluskach ślaskich przyszedł czas na klasyczne kopytka. Obie potrawy bazują na ugotowanych ziemniakach. Różni je od siebie jedynie rodzaj dodanej mąki. Kopytka pojawiły się u nas jako dodatek do duszonej wieprzowiny. […]