Zupa gulaszowa
Niedawno na naszym stole zagościła zupa gulaszowa. To było jedno z najlepszych dań w ostatnim czasie i zdecydowanie najostrzejsze. Poziom ostrości reguluje się papryczkami chili. Za namową męża dodałam 4 i jedliśmy z wypiekami na twarzy. Bezpiecznie będzie dać 1, góra 2 🙂 Chyba, że też lubicie się mocno spocić w trakcie jedzenia, to idźcie za naszym przykładem 😉 Zupę robił ze mną Thermomix, bo tak było najwygodniej (nie musiałam stać i mieszać). Poniżej znajdziecie 2 wersje przepisu – klasyczną i na Thermomix. Do przygotowania dania użyłam mięsa wołowego od „Świeże Na Talerze”, o którym wspominałam przy okazji ostatniego wpisu.
Składniki na 4 porcje:
– 1 cebula (150 g)
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki oleju (20 g)
– 300 g wołowiny
– 500 g wody
– 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
– 1-2 papryczki chili z octowej zalewy lub suszonych piri-piri (dla harcorowców – 4)
– 1 łyżka czerwonej, słodkiej papryki w proszku
– 1 łyżeczka majeranku
– 2 liście laurowe
– 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
– 1 łyżeczka koncentratu buliony warzywnego (opcjonalnie)
– 2 gałązki selera naciowego (130 g)
– 2 marchewki (100 g)
– 1 czerwona papryka (180 g)
– 1/2 łyżeczki soli
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy, wrzucamy do garnka z grubszym dnem i szklimy na oleju. Dodajemy wołowinę pokrojoną na 1 centymetrowe kawałki i dusimy 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy wodę, pomidory z puszki, papryczki chili pokrojone na kawałki (suszonych nie kroimy), suszoną paprykę, majeranek, liście laurowe, koncentrat pomidorowy i koncentrat bulionu warzywnego, dusimy 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy seler naciowy pokrojony w 0,5 cm kawałki i dusimy 10 min, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy marchewkę pokrojoną na 0,5 cm kawałki, paprykę pokrojoną w paski i sól, dusimy 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Zupę przelewamy na talerz i podajemy samą lub z chlebem.
Przepis na Thermomix:
Do naczynia miksującego wkładamy cebulę przekrojoną na pół i czosnek, rozdrabniamy 3 s/obr. 5. Zgarniamy kopystką na dno naczynia miksującego. Dodajemy olej i dusimy 3 min/120°C/obr. 1. Dodajemy wołowinę pokrojoną na 1 centymetrowe kawałki i dusimy 5 minut/120°C/obr. 1 (wsteczne). Dodajemy wodę, pomidory z puszki, papryczki chili pokrojone na kawałki (suszonych nie kroimy), suszoną paprykę, majeranek, liście laurowe, koncentrat pomidorowy i koncentrat bulionu warzywnego, dusimy 20 min/100°C/obr. wsteczne – łyżka. Dodajemy seler naciowy pokrojony w 0,5 cm kawałki i dusimy 10 min/100°C/obr. wsteczne – łyżka. Dodajemy marchewkę pokrojoną na 0,5 cm kawałki, paprykę pokrojoną w paski i sól, dusimy 10 min/100°C/obr. wsteczne – łyżka. Zupę przelewamy na talerz i podajemy samą lub z chlebem.