Ciasteczka na Walentynki
Dzisiaj mam dla Was przepis na podstawowe kruche ciasto, z którego możecie przygotować zarówno spód do tarty, jak i ciasteczka. Ja proponuję urocze serduszka, do przygotowania których nie potrzeba nawet foremki – wystarczy wyciąć kształt nożem. Rozpocznijcie sobotni dzień od kubka kawy i ciasteczka z czekoladą, a na pewno będzie udany 🙂
Składniki na 2 blachy ciastek:
– 200 g mąki
– 70 g cukru
– 100 g miękkiego masła
– 2 żółtka
– 2 łyżki wody
– duża szczypta soli
Dodatkowo:
– 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
– 1-2 łyżki śmietanki 30-36%
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść ze sobą, rozwałkować na 3-5 mm, wyciąć nożem kształty i przełożyć na talerze lub deski. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Schłodzone ciasteczka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 15-20 minut, aż ciastka się delikatnie zarumienią.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i wymieszać ze śmietanką. Nabrać na łyżeczkę niewielką ilość i rozsmarować na ciastku. Można je następnie posypać posiekanymi migdałami, kolorową posypką lub zrezygnować całkowicie z polewy.
2 komentarze
[…] tarta na klasycznym, kruchym spodzie, który prezentowałam niedawno przy okazji walentynkowych ciasteczek. Z mięciutkim, czekoladowym środkiem i migdałami na wierzchu. Jest prosta w przygotowaniu, a na […]
[…] pozbyć się nadmiaru ciasta, z którego warto uformować dodatkowe ciasteczka (na przykład takie). Wstawić na minimum pół godziny do lodówki. Na schłodzonym cieście ułożyć kawałek […]