Muffinki z nektarynką
Puszyste owsiane muffinki z nektarynką i delikatnym cytrynowym posmakiem.
Składniki:
– 150 g mąki
– 50 g płatków owsianych
– 100 g cukru
– 3 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki kakao
– 100 g śmietany
– 2 białka (mogą też być całe jajka)
– 100 g jogurtu naturalnego
– 40 g oleju
– 2 duże nektarynki (400 g)
– 40 g brązowego cukru (do posypania)
Mąkę, płatki owsiane, cukier, proszek do pieczenia i kakao wymieszać w jednej misce. W drugiej zmiksować śmietanę, następnie dodać białka, jogurt i olej. Wymieszać mikstury z obu misek i dodać nektarynki pokrojone w kostkę. Wymieszać. Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem do pełna. Posypać brązowym cukrem. Piec w temperaturze 200 stopni przez 25 minut.
Nektarynki i wypieki to na prawdę świetne połączenie. Nadają wilgotności i słodkości, a dzięki swojej strukturze nie rozpadają się po wypieczeniu 🙂
No i to się nazywa bombowe połączenie 🙂 Ale żeby muffiny z … nektarynkami ? Gratuluję pomysłowości 🙂
Pyszność. Uwielbiam nektarynkowe smaki, szczególnie w muffinkach, ale w takim wydaniu jeszcze nie próbowałam, przypuszczam, że są pyszne 🙂
Dziękuję 🙂
O swietny pomysł, mam nadmiar owoców w lodówce 🙂
Płatki owsiane i jedne z moich ulubionych owoców w muffinkach? To nie może nie być pyszne 😀 Świetne Ci wyszły.