Lody orzechowe
Domowe, śmietankowe lody orzechowe z kawałkami orzechów włoskich. Dzięki dodatkowi ubitej kremówki są delikatne, a do ich przygotowania nie potrzeba maszyny do lodów. Nie trzeba ich nawet mieszać w trakcie mrożenia.
Składniki:
– 50 g orzechów włoskich
– 200 g mleka
– 2 żółtka
– 50 g cukru
– 5 kropli aromatu waniliowego
– 150 ml śmietany kremówki
Orzechy drobno posiekać i delikatnie uprażyć na patelni. Będą gotowe w momencie, w którym poczujemy orzechowy zapach. Mleko zagotować, dodać orzechy i zagotować. Dodać żółtka i cukier. Wymieszać i zagotować. Dodać aromat i wymieszać. Masę przestudzić, a następnie wstawić do zamrażalnika na 30 minut. Ubić kremówkę, dodać do delikatnie zmrożonej masy i porządnie wymieszać. Napełnić foremki na lody (Ikea) i wstawić do zamrażalnika. Lody orzechowe gotowe będą po kilku godzinach.
Zastanawiam się jeszcze nad dodaniem odrobiny orzechówki – mojego najnowszego odkrycia 😉
Orzechy i lody, czyli 2 rzeczy które lubie najbardziej- super 😀
orzechowe stoją u mnie w czołówce!:)
Uwielbiam orzechowe lody, am jednak wrażenie, że te z pudełka smakiem nie umywają się do tych lodów domowej roboty, gdzie orzechy to nie tylko kilka marnych procent pokręconego składu. Muszę je kiedyś zrobić 😉
Orzechowe lody to coś dla mnie ;).
Gdzieś nawet miałam podobne foremki. Tylko gdzie one się schowały…