Kajzerki z koperkiem
Śniadaniowe, pszenne kajzerki z odrobiną koperku. Mięciutkie i puszyste, najlepsze zaraz po wypieczeniu. Z przepisu wychodzi około 12 bułeczek.
Składniki na rozczyn:
– 15 g świeżych drożdży
– 1 łyżka miodu (lub 1 łyżeczka cukru)
– 3/4 szklanki ciepłej wody
Składniki na ciasto:
– rozczyn
– 450 g mąki + do podsypania
– 40 g roztopionego masła
– 2 łyżeczki posiekanego koperku
– 1 łyżeczka soli
– 1 jajko
– 1/4 szklanki wody
– olej do posmarowania blachy
Drożdże pokruszyć do miseczki i wymieszać z miodem i wodą. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Wszystkie składniki na ciasto miksować mikserem (mieszadłami w kształcie spirali) w dużej misce przez 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości (około 2 godzin*) w suche, ciepłe i zaciemnione miejsce (najlepiej do szafki) . Ciasto podzielić na mniejsze części, obtoczyć w mące, delikatnie zagnieść, uformować w kulki i ułożyć na blaszce posmarowanej olejem. Przykryć ściereczką. Odczekać 30 minut. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Przed wstawieniem do piekarnika naciąć bułeczki (ciąć prawie do samej blachy, ponieważ ciasto jest elastyczne i bardzo szybko wróci do swojego poprzedniego kształtu). Piec przez 15 minut. Studzić na kratce.
Bułeczki są w 100% naturalne, dlatego szybciej tracą świeżość niż te sklepowe. Jeżeli nie zostaną zjedzone na raz to następnego dnia najlepiej jest je odświeżyć w piekarniku. Wystarczą 2 minuty w 200 stopniach.
* ciasto można zagnieść wieczorem i wstawić do lodówki. Do rana odpowiednio wyrośnie.
prześliczne bułeczki, cudnie wyrosły 😉 porwałabym taką na śniadanko 😉
i dodatek koperku mi się bardzo podoba.
Pozdrawiam i zapraszam do siebie 😉
Kasiu,
te bułki są jak z obrazka!
Pysznie się prezentują a dodatek koperku bardzo mi się podoba.
Smacznego!