Jagodzianki do odrywania
Delikatne, maślane jagodzianki do odrywania z pyszną, waniliową kruszonką. Bułeczki świetne na śniadanie, obowiązkowo ze szklanką mleka. A dla maślanych maniaków jeszcze posmarowane grubą warstwą masła 😉
Jagodzianki przygotowałam z przepisu na brioszkę, który poleciła mi Gosia. Oryginalna brioszka (brioche) to mocno maślane, drożdżowe ciasto z charakterystyczną czapeczką. U mnie zamiast czapki pojawiła się kruszonka, a do środka powędrowały jagody, stąd też moim bułeczkom jest bliżej do polskich jagodzianek, niż francuskich wypieków 😉
A na takie klasyczne jagodzianki jeszcze przyjdzie pora, więc z utęsknieniem czekam na lato i na jagodowy czas!
Update (grudzień 2016): Bułeczki można przygotować z dowolnym dżemem, a do pracy zagonić urządzenie Thermomix 🙂 Przepis znajdziecie poniżej, zaraz za wersją klasyczną.
Składniki na rozczyn:
– 15 g drożdży
– 1 łyżeczka cukru
– 100 ml ciepłego mleka (w przepisie na Thermomix może być zimne)
Składniki na ciasto na 10-15 jagodzianek:
– 370 g mąki pszennej + do podsypania
– 50 g cukru
– 3 jajka
– 170 g miękkiego masła (ja wstawiam zimne na kilkanaście sekund do mikrofalówki), pokrojonego na kawałki
– szczypta soli
Składniki na nadzienie:
– 10-15 łyżeczek konfitury jagodowej (lub 100 g jagód wymieszanych z 1 łyżką cukru)
Dodatkowo:
– jajko (lub samo białko) do posmarowania
– 1 łyżeczka cukru pudru do oprószenia
Składniki na waniliową kruszonkę:
– 60 g mąki
– 35 g roztopionego masła (ja wstawiam na kilkadziesiąt sekund do mikrofalówki)
– 20 g cukru
– 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego
Drożdże pokruszyć do miseczki i wymieszać z cukrem, aż powstanie pasta. Dodać mleko, wymieszać, przykryć czystą ściereczką i odstawić na 15 minut.
Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, jajka i rozczyn z drożdży. Zagnieść ciasto. Ja używam do tego miksera i mieszadeł w kształcie haków. Miksuję przez 5-10 minut, aż wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączą. Następnie dodać masło i sól i ponownie zagnieść. Ja miksuję ciasto przez kolejne 5-10 minut. Wyrobione ciasto przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia. Ciasto po godzinie powinno podwoić objętość.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 10-15 części (w razie potrzeby oprószyć je mąką). Każdą rozpłaszczyć dłonią na placek, na środek którego wyłożyć łyżeczkę konfitury jagodowej. Brzegi placka zawinąć ku sobie i połączyć, aby powstała kulka. Następnie ułożyć na papierze do pieczenia, łączeniem do dołu. W ten sam sposób zrobić pozostałe bułeczki i ułożyć je tak, jak na zdjęciu poniżej. Nadmiar bułeczek można ułożyć obok, na papierze do pieczenia. Przykryć ściereczką i odczekać około 30 minut aż podrosną.
Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem lub samym białkiem, a następnie posypać kruszonką. Przygotowanie kruszonki to po prostu wymieszanie ze sobą łyżką wszystkich składników. Powstałą w ten sposób masę rozdrobnić w dłoniach.
Jagodzianki piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut. Przestudzić na kratce. Gotowe oprószyć cukrem pudrem.
Przepis na Thermomix:
Pokruszone drożdże włożyć do naczynia miksującego, dodać 1 łyżeczkę cukru i mleko, podgrzać 3 min/37°C/obr. 1. Dodać mąkę, 50 g cukru i jajka, wyrobić 2 min/interwał. Następnie dodać masło i sól i ponownie wyrobić 2 min/interwał. Zdjąć pokrywę, przykryć czystą ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia na około 45 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 10-15 części (w razie potrzeby oprószyć je mąką). Każdą rozpłaszczyć dłonią na placek, na środek którego wyłożyć łyżeczkę konfitury jagodowej. Brzegi placka zawinąć ku sobie i połączyć, aby powstała kulka. Następnie ułożyć na papierze do pieczenia, łączeniem do dołu. W ten sam sposób zrobić pozostałe bułeczki i ułożyć je tak, jak na zdjęciu powyżej. Nadmiar bułeczek można ułożyć obok, na papierze do pieczenia. Przykryć ściereczką i odczekać około 30 minut aż podrosną.
Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem lub samym białkiem, a następnie posypać kruszonką. Przygotowanie kruszonki to po prostu wymieszanie ze sobą łyżką wszystkich składników. Powstałą w ten sposób masę rozdrobnić w dłoniach.
Jagodzianki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Przestudzić na kratce. Gotowe oprószyć cukrem pudrem.
Wyszły przepyszne! ? Dziękuję za przepis na TM ?
Super, że smakowało 🙂 Też często wracam do tego przepisu. W TM jest jeszcze łatwiej 🙂
Upiekłam i są pyszne 🙂 Mój pierwszy, tak udany drożdżowy wypiek (oprócz chleba) od lat. Na pewno będę robić je częściej. Użyłam świeżych jagód. Pozdrawiam
Świetna wiadomość 🙂 Cieszę się, że jagodzianki smakowały 🙂
Juz wiem co upichce sobie na jedno z moich weekendowych śniadan 🙂 wygląda wspaniale!
Polecam 🙂 Robiłam jeszcze wersję z dżemem malinowym ale sesja zdjęciowa kiepsko wyszła, więc będę piec je jeszcze raz. Chociaż mimo to, zrobiłam je ponownie 😉 Czekam aż zrobi się ciepło i upiekę je na jakiś piknik albo śniadanie na trawie 🙂
świetny pomysł, bardzo lubię domowe pieczywo:)
Dziękuję 🙂 Ja też lubię domowe bułeczki. Jagodzianki się już skończyły ale właśnie kończy się piec wersja z malinami 🙂