Dyniowe muffinki
Szybkie w przygotowaniu dyniowe muffinki z orzechami laskowymi.
Smakują zarówno małym, jak i dużym dziewczynkom 😉
Składniki na 12 muffinów:
– 200 g dyni startej na tarce o dużych oczkach
– 200 g mąki
– 100 g cukru trzcinowego + 2 łyżeczki do posypania
– 3 łyżeczki proszku do pieczenia
– 100 g posiekanych orzechów laskowych
– 2 jajka
– 100 g śmietany 12%
– 70 g oleju
– 1 łyżeczka cynamonu do posypania
(fanom cynamonu polecam dodać dodatkowe 2 łyżeczki do ciasta)
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i orzechy wymieszać w jednej misce. Oddzielić białka od żółtek i ubić je ze szczyptą soli. Miksując dodać żółtka, śmietanę i olej. Wymieszać z dynią i mieszanką suchych składników. Foremki do muffinek napełnić ciastem i posypać mieszanką cukru i cynamonu. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
Muffinki biorą udział w akcji „Dynia”.
piękne.. takie pomarańczowe! nic tylko porwać jedną na podwieczorek;)
dyniowych nigdy nie jadlam, musze kiedys sprobowac 🙂
już nie mogę patrzeć na te dyniowe wypieki bo aż mi ślinka cieknie… 😉
Jakie apetyczne. 🙂 Uwielbiam dyniowe wypieki.