Muszle z nadzieniem szpinakowo-serowym
Makaronowe muszle nadziane sosem ze szpinaku i sera pleśniowego.
Składniki:
– muszle makaronowe na 2 porcje
– 350 g liści szpinaku
– 1 łyżka masła
– 2 ząbki czosnku
– 100 g śmietany (12%)
– 100 g sera pleśniowego fourme d’ambert
– biały pieprz
– sól
– oliwa
– woda
– parmezan do posypania
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z odrobiną oliwy. Szpinak poddusić na maśle. Gotować aż woda odparuje, po czym zdjąć z ognia i wystudzić. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, śmietanę i ser pokrojony w kostkę. Delikatnie podgrzewać często mieszając. Gotować do czasu uzyskania gęstego sosu. Dodać sól i pieprz do smaku. Muszle wypełnić farszem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na dno naczynia nalać łyżkę oliwy i 5 łyżek wody. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Posypać świeżo startym parmezanem.
Danie idealnie komponuje się z białym, wytrawnym winem. Polecam Pinot Gris d’Alsace, które jest bardzo wyraziste w smaku. Wino złożone z aromatów poszycia leśnego, mchu, grzybów, suszonych owoców, moreli, miodu i piernika.
Przepis bierze udział w konkursie „Gotuj i zwiedzaj winnice Alzacji”.
Zgadzam się, szpinak i ser pleśniowy to idealne połączenie 🙂 Też jedno z moich ulubionych.
ubóstwiam szpinak w połaczeniu z serami 😉 zawsze nadziewałam tak cannelloni. Ale pomysł na muszle również bardzo mi się podoba.
Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)
Bardzo ładne zdjęcia i pysznie nadziane muszle:)
Pyszne danie! szpinak i ser pleśniowy to połączenie idealne, jedno z moich ulubionych, taki obiad chętnie bym zjadła 🙂
Taki przepis to coś zdecydowanie dla mnie, połączenie tego co bardzo lubię 🙂