Molwa z sosem porowym
Na pożegnanie wakacji typowe dania znad morza – rybka z frytkami. W roli głównej molwa – morska ryba z rodziny dorszowatych.
Składniki:
– filet z molwy
– mąka
– jajko
– bułka tarta
– olej
– 1/2 pora
– 1 łyżeczka masła
– 1/4 szklanki białego, wytrawnego wina
– 1/4 szklanki śmietany 12%
– sól i pieprz
Rybka:
>Rybę osuszyć papierowym ręcznikiem, obtoczyć w mące, następnie w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Sos porowy:
Pora pokroić na cienkie plasterki i podsmażyć na maśle. Jak zmięknie dodać białe wino i gotować aż wyparuje. Delikatnie przestudzić i dodać śmietanę. Doprawić do smaku.
Molwa bierze udział w akcji „Ryba na talerzu”.
faktycznie obiadek jak prosto z nad morza 😉 nigdy nie jadłam molwy, ale jeśli jest z dorszowatych, to musi być pyszna 😉
Pyszna i bardzo delikatna 🙂
nie ma to jak sztamowe danie nadmorskich wojaży ;]
pyszna ryba z frytkami!
Rybka pojawiła się w ramach wspomnień wakacji na Kaszubach 🙂