Zupa cebulowa
Zupa cebulowa na bazie wytrawnego białego wina, delikatnie słodka w smaku.
Składniki:
– 3 średnie cebule
– 3 duże ząbki czosnku
– 1 łyżka masła
– 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
– 1/2 l wywaru warzywnego
– sól i pieprz
– grzanki
Zupa:
Cebulę i czosnek obrać, przekroić na pół i pociąć w talarki. Podsmażyć na maśle często mieszając. Smażyć aż cebula będzie miękka i delikatnie się zeszkli. Dodać wino i dusić przez 10 minut. Dolać wywar warzywny, przyprawić do smaku i zagotować.
Grzanki:
Chleb pokroić na kromki, a następnie na kwadraty o boku około 1 cm. Przypiec na suchej patelni.
Kocham zupę cebulową. Z tym, że ja połowę cebuli gotuję w bulionie, a połowę podsmaża. Ale taka na winie też musi być boska 🙂
Cebulę lubię w małych ilościach, ale chętnie spróbowałabym Twojej cebulowej zupy.