Dżem z czerwonych porzeczek
Klasyczny, słodko-kwaśny dżem, przygotowany z czerwonych porzeczek. Idealny na lekkie, letnie śniadanie. U mnie na równi z dżemem z czarnych porzeczek, który jest jeszcze łatwiejszy w przygotowaniu, ponieważ nie trzeba go przecierać przez sito.
Składniki na słoiczek o pojemności około 250 ml:
– 400 g czerwonych porzeczek
– 200 g cukru
– 1 łyżka soku z cytryny
Porzeczki umyć, obrać i wrzucić na patelnię. Dodać cukier i smażyć przez minimum pół godziny na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Następnie przełożyć do wysokiego naczynia, zmiksować blenderem i przetrzeć przez durszlak, aby pozbyć się twardych części owoców. Przełożyć z powrotem na patelnię, dodać sok z cytryny i smażyć na małym ogniu do zgęstnienia. Uwaga, po wystudzeniu dżem zrobi się jeszcze bardziej gęsty. Przełożyć do wyparzonych słoiczków, zamknąć, odwrócić do góry dnem i tak zostawić do wystygnięcia.
Hej! Ile wychodzi takiego dżemu?
Ile takie słoiki mogą leżakować ?
Pozdrawiam
Hej, z przepisu wychodzi słoiczek o pojemności około 250 ml. Można jeszcze gorący dżem przełożyć do wyparzonego słoika (lub 2 mniejszych), zamknąć, odwrócić do góry dnem i tak zostawić do wystygnięcia. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, najlepiej do kilku miesięcy.
Uwielbiam czerwoną porzeczkę. Mam kilka krzaków koło domu. Spróbowałem niedawno dżem z tego owocu z firmy Gomar z Pińczowa. Polecam ten smak!!
Dzięki 🙂
Fantastyczny!
Ja robię z czarnych 😀
Z czarnych też robię 😀
Uwielbiam wszytko co z porzeczek 🙂 Pyszne zdjęcia
Dzięki 🙂 Ja w tym roku odkryłam, że bardziej niż świeże owoce wolę te przetworzone. Rozkochałam się w porzeczkowych dżemach, ciastach i nalewkach 😉
Świetnie wygląda – rewelacyjne zdjęcia 🙂 Super!
Dziękuję 🙂 Smakuje też nieźle 🙂
uwielbiam dżem z czerwonych porzeczek, jest idealny do lodów lub do ciepłego budyniu waniliowego…. mniam!
Oooo…połączenie dżemu i lodów musi być pyszne! 😀