Wegańskie crumble z jagodami i malinami
Często zapraszamy rodzinę i znajomych na dobre jedzenie. Ostatnio mieliśmy wyjątkowych gości, dla których chciałam przygotować coś naprawdę pysznego. Utrudnienie było takie, że jedzenie miało być bezmięsne, a ja do końca nie wiedziałam, czy ma być wegetariańskie, czy też wegańskie. Bezpieczniej więc było przygotować tę drugą wersję. W ramach przypomnienia dodam, że wegetarianie nie jedzą mięsa, ryb i owoców morza, jak również produktów, które robione są ze zwierząt, jak smalec czy żelatyna. Dieta wegan to dieta wegetariańska z wyłączeniem produktów pochodzących od zwierząt, jak jajka czy mleko (czyli również wyeliminowane jest masło i ser). I tak jak z przygotowaniem dania głównego nie miałam większych problemów, tak nad deserem musiałam się chwilę zastanowić. Ostatecznie zaserwowałam maliny z jagodami zapieczone pod owsianą kruszonką, przygotowaną z dodatkiem oleju rzepakowego zamiast masła. I smakowało wszystkim 🙂
Składniki na owocowy wsad:
– 300 g owoców (u mnie miks jagód i malin)
– 8 płaskich łyżeczek brązowego cukru
Składniki na owsianą kruszonkę:
– 50 g płatków owsianych
– 50 g mąki
– 50 g brązowego cukru
– 50 g oleju rzepakowego
Dodatkowo:
– 1 łyżeczka cukru pudru do posypania
Owoce umyć i rozdzielić miedzy 4 kokilki. Do każdej dodać 2 nieduże łyżeczki cukru i potrząść naczynkiem aby cukier się rozszedł po owocach. W miseczce wymieszać wszystkie składniki na kruszonkę i posypać nią owoce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 45 minut. Podawać przestudzone lub całkiem na zimno. Przed jedzeniem posypać odrobiną cukru pudru.
Deser jest świetny! Prosty, szybki i co najważniejsze smaczny. 😉
Cieszę się, że smakował 🙂 Bardzo lubię do niego wracać 🙂
Rewelacyjnie wygląda 😀
Dobrze wygląda i dobrze smakuje 🙂 Przetestowane na dzieciach i dorosłych 🙂
Wygląda obłędnie
Dzięki 🙂 Smakuje podobnie 😉