Brownie z kukułkówką
Brownie to ciężkie, mokre ciasto czekoladowe z likierem kukułkowym (przepis tutaj) i delikatnym, pomarańczowym aromatem. Idealne na coraz chłodniejsze dni 🙂 Oryginalny przepis znajduje się tutaj.
Składniki na ciasto:
– 150 g masła
– 200 g gorzkiej czekolady
– 4 jajka
– 300 g cukru
– 180 g (1/2 szklanki) kukułkówki
– 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
– 1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego
– szczypta soli
– 250 g mąki
Składniki na polewę:
– 100 g gorzkiej czekolady
– 50 g (1 kieliszek) kukułkówki
Masło i czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. W misce zmiksować jajka, następnie dodać cukier, kukułkówkę, kawę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody, aromat i sól. Połączyć z mąką i przestudzoną, rozpuszczoną czekoladą z masłem.
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia (ja użyłam silikonowej foremki do tarty, dlatego papier nie był potrzebny) i wlać masę. Piec w temperaturze 180 przez 25 minut. Wystudzone ciasto polać polewą. Idealne brownie jest mokre, zakalcowate i pyszne.
Dodatek kukułkówki musi nadawać mu zupełnie nowego, ciekawego smaku 🙂
Ciekawa musi być ta kukułówka na cieście 🙂
Jest pyszna. Ciasto zniknęło w kilka chwil 🙂