Dorada pieczona w soli
Ryba pieczona w soli jest niesamowicie soczysta i nieprzesolona!
Pieczenie w soli polega na ułożeniu ryby na grubej warstwie soli i pokryciu jej kolejną warstwą. Sól pod wpływem temperatury tworzy skorupę, dzięki której ryba nie wysycha i przechodzi aromatem czosnku i ziół, którymi jest nafaszerowana. Przepis jest niezwykle prosty. Jedynie rozłupanie solnej skorupy wymaga odrobinę więcej uwagi. Pomysł podpatrzony u Cameny. Oryginalny przepis znajduje się tutaj. Gorąco polecam!
Składniki:
– 2 wypatroszone dorady srebrne (po około 300 g)
– minimum 1 kg soli
– 2 duże ząbki czosnku
– 2 łyżeczki tymianku lub innych ziół
1. Ryby dokładnie umyć i osuszyć. Do środka każdej włożyć obrany, posiekany ząbek czosnku i łyżeczkę tymianku.
2. Na dno blachy lub naczynia żaroodpornego wysypać grubą warstwę soli. Ułożyć na niej ryby i zasypać solą. Należy uważać aby sól nie dostała się do wnętrza ryby.
3. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 40 minut.
4. Uważnie rozłupać solną skorupę aby nie uszkodzić skóry. Dzięki temu jak najmniej soli będzie miało kontakt z mięsem. Skóry nie jemy!
5. Ryba pieczona w soli świetnie smakuje z pieczonymi ziemniaczkami. Przepis tutaj.
Zawsze chciałam spróbować jak smakuje tak upieczona ryba…obawiałam się jednak , że ryba będzie przesolona – przekonujesz , że nie – muszę spróbować 🙂
Wow 🙂 normalnie cieszę się jak dziecko, że mój pomysł przypadł Ci do gustu 🙂
Pozdriowienia
zawsze się zastanawiałam, jak smakuje taka ryba w solnym płaszczyku.
Jest bardzo soczysta. Pyszna!