Ciastka bananowe z amarantusem
W 17. numerze magazynu KOCIOŁ oprócz rewelacyjnych przepisów z winogronami i dynią jest też fajny dział z pomysłami na zdrowe jedzenie, które można zabrać ze sobą do szkoły lub pracy. Miałam przyjemność razem z Laurą uczestniczyć w sesji zorganizowanej przez Olgę i spróbować wszystkich dań, więc gorąco polecam Wam te przepisy. Ode mnie znajdziecie tam 2 propozycje. Jedną z nich są tortille, o których będzie niebawem. Drugą – ciastka bananowe z amarantusem, które zasmakowały mojej Hani na tyle, że postanowiła z nimi zapozować do zdjęć 🙂
Składniki na około 30 sztuk (2 blachy):
– 50 g gorzkiej czekolady
– 50 g orzechów włoskich, łuskanych
– 1 banan
– 125 g amarantusa
– 110 g płatków owsianych
– 75 g miękkiego masła
– 50 g brązowego cukru
– 50 g mąki pszennej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– ¼ łyżeczki cynamonu
– 1 szczypta soli
Czekoladę i orzechy siekamy, banana rozdrabniamy widelcem. Przekładamy do miski, dodajemy amarantus, płatki owsiane, masło, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Można do tego użyć miksera i mieszadeł w kształcie haków. Z masy formujemy kulki wielkości orzechów włoskich, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy dłońmi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut.