Ciasto z malinami na maślance
Zbliża się weekend, więc mam dla Was przepis na proste ciasto. U mnie z malinami, ale sprawdzą się praktycznie wszystkie sezonowe owoce – porzeczki, jagody czy brzoskwinie. Wybierzcie te, które lubicie najbardziej. Ciasto odkryłam dzięki Kasi z bloga Mirabelkowy, a przepis lekko zmodyfikowałam, ponieważ zależało mi na mniejszym i trochę niższym wypieku. Ciacho jest bardzo dobre, a do tego proste w przygotowaniu, więc spróbujcie go koniecznie 🙂
Składniki na ciasto:
– 2 jajka w temperaturze pokojowej
– 150 g cukru
– 170 g maślanki w temperaturze pokojowej
– 120 g oleju
– 200 g mąki
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 300-500 g malin
Składniki na waniliową kruszonkę:
– 40 g masła
– 60 g mąki
– 40 g cukru
– 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego
Dodatkowo:
– cukier puder do posypania
Ciasto:
Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy do powstania jasnej, puszystej masy. Dodajemy maślankę, olej, mąkę i proszek do pieczenia i krótko miksujemy, tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremki d opieczenia, na górze układamy owoce i posypujemy waniliową kruszonką.
Waniliowa kruszonka:
Masło roztapiamy (ja przekładam je do miseczki, dodaję łyżeczkę i wkładam na kilkadziesiąt sekund do mikrofalówki – jeżeli chcecie skorzystać z tego sposobu, to sprawdźcie czy do Waszych mikrofalówek można wkładać metalowe przedmioty). Wszystkie suche składniki kruszonki umieszczamy w misce i zalewamy roztopionym masłem. Mieszamy łyżką, a następnie rozdrabniamy w dłoniach i posypujemy ciasto.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone – jeżeli jest obklejony surowym ciastem, to należy piec jeszcze kilka minut.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Witam.jak duża blacha do tego przepisu?piec na samych grzałkach czy termoobiegu?
Hej, kurczę, już nie mam tej blachy. Miała wymiary mniej więcej 20 x 25 cm. Piekę zawsze gór-dół na środkowej szynie. Powodzenia 🙂
Na jaką blachę jest przepis?czy można dać mrożone maliny lub jagody?
Z tego, co pamiętam to blacha miała jakieś 20 x 25 cm. Mrożone owoce też powinny dać radę. Rozmroziłabym je i odsączyła wcześniej 🙂
Pyszności!
Zgadzam się 😉
wygląda bardzo smakowicie. z chęcią bym spróbowała
Dzięki 🙂 U mnie już śladu po nim nie ma 😉
Mmm, wygląda pysznie! 🙂
Dziękuję i polecam, bo ciacho proste i pyszne 🙂