Ciasto wielkanocne – kuchnia dolnośląska
W przedwojennym Wrocławiu nie było zwyczaju przygotowywania wystawnych śniadań w Niedzielę Wielkanocną. Rodziny spotykały się za to na świątecznym obiedzie, który zakończony był zawsze deserem. Wśród słodkich akcentów królowały paschy, serniki oraz bardzo miękkie ciasto wielkanocne z dodatkiem rodzynek, migdałów i skórki cytrynowej.
Składniki na ciasto:
– 200 g mąki pszennej
– 60 g cukru pudru
– 125 g zimnego masła
– 2 żółtka
– 2 łyżki śmietany
– szczypta soli
Składniki na masę:
– 400 ml mleka
– 40 g kaszy manny
– 100 g cukru
– 2 białka
– 50 g miękkiego masła
– 50 g rodzynek
– skórka otarta z 1 cytryny
– 80 g mielonych migdałów
– 2 żółtka
– kilka kropli aromatu migdałowego
– szczypta soli
Dodatkowo:
– masło do wysmarowania formy
– cukier puder do posypania
Przygotowanie ciasta:
Mąkę i cukier puder wsypujemy do miski. Dodajemy drobno pokrojone masło, żółtka, śmietanę, sól i zagniatamy gładkie ciasto. Foremkę do pieczenia o średnicy 20–25 cm smarujemy masłem i wylepiamy ciastem. Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie przygotowujemy masę.
Przygotowanie masy:
Mleko zagotowujemy z cukrem i solą. Wsypujemy kaszę mannę i gotujemy 10 minut, często mieszając. Studzimy. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną masę. Do garnka z ugotowaną kaszą dodajemy masło, pokrojone rodzynki, skórkę z cytryny, żółtka, mielone migdały oraz aromat i miksujemy do połączenia składników. Delikatnie mieszamy z ubitymi białkami i przekładamy na schłodzone ciasto.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30–40 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Źródło przepisu: Barbara Jakimowicz-Klein, Grzegorz Sobel, „Kuchnia Wrocławia”, Wydawnictwo Darbud, 2008