Wiśnie pod owsianą kruszonką
Kilka dni temu rozpoczął się sezon na wiśnie. W tym roku to będzie istne szaleństwo, ponieważ jest masa świetnych przepisów do wypróbowania. Wiśnie zostały jednym z bohaterów lipcowo-sierpniowego numeru KOTŁA. Znajdziecie w nim blisko 20 bordowych przepisów, przygotowanych przez najlepszych blogerów z Dolnego Śląska. Ja ze swojej strony polecam zapieczone owoce, czyli wiśnie pod owsianą kruszonką. To bardzo prosty deser, na zrobienie którego wystarczy poświęcić 15 minut, a następnie wstawić do piekarnika na 45. Najlepiej smakuje z lodami waniliowymi.
Składniki na 3 porcje:
– 400 g wiśni
– 6 łyżeczek cukru
Składniki na kruszonkę:
– 50 g płatków owsianych
– 50 g mąki pszennej
– 50 g cukru
– 50 g masła
Dodatkowo:
– cukier puder do posypania
– lody do podania
Wiśnie drylujemy i rozdzielamy między 3 kokilki. Do każdej wsypujemy po 2 łyżeczki cukru i mieszamy z owocami. Masło roztapiamy i mieszamy z pozostałymi składnikami kruszonki. Rozdrabniamy w dłoniach i posypujemy owoce. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 45 minut, aż kruszonka się przyrumieni. Podajemy z gałką lodów waniliowych.
Wiśnie pod owsianą kruszonką świetnie smakują zarówno jeszcze lekko ciepłe, jak i całkowicie przestudzone. Do przygotowania tego deseru można też użyć mrożonych wiśni, które zazwyczaj są już wydrylowane, więc pracy jest wtedy jeszcze mniej.
to ja po proszę porcyjke 🙂
Zapraszam na kawkę z deserem 🙂
i koniecznie z lodami! ach…
Tak! 😀 Z lodami najlepsze 🙂