Muffiny z gruszką i imbirem
Gruszki, imbir i mięciutkie ciasto to jedno z moich ulubionych połączeń smakowych. Muffiny z gruszką i imbirem są bardzo łatwe i szybkie do wykonania.
Składniki:
– 200 g mąki
– 5 g proszku do pieczenia
– 100 g cukru + do posypania
– 3 g imbiru
– 2 jajka
– 100 g jogurtu naturalnego
– 80 g (90 ml) oleju
– 15 g miodu
– 350 g pokrojonych w kostkę gruszek (2 sztuki)
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier i imbir wymieszać w jednej misce. W drugiej jajka, jogurt, olej i miód. Mikstury z obu misek połączyć ze sobą. Dodać gruszki. Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić po brzegi ciastem. Posypać cukrem. Piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 220 stopni i piec jeszcze 5 minut.
Muszą być przepyszne!!!!