Podwójnie czekoladowe muffinki z wiśniami
Mocno czekoladowe muffinki z wiśniami i kawałkami czekolady.
Składniki:
– 300 g mąki
– 25 g kakao
– 5 g proszku do pieczenia
– 140 g cukru
– 100 g czekolady (u mnie mleczna z gorzką, w proporcji pół na pół)
– 2 jajka
– 120 g (135 ml) oleju
– 150 g jogurtu naturalnego
– 300 g wiśni
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier i czekoladę wymieszać w 1 jednej misce. W drugiej misce połączyć jajka, olej i jogurt. Zmieszać obydwie mikstury. Dodać wiśnie bez pestek, przekrojone na pół. Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić po brzegi ciastem. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.