Pavlova z truskawkami
Pavlova to delikatny, rozpływający się w ustach deser. Jego podstawą jest chrupiąca na zewnątrz i mięciutka w środku beza, na której znajduje się bita śmietana. Całość oprószona jest kakao i udekorowana świeżymi owocami. Pavlova to pyszny pomysł na wykorzystanie białek, które zostaną na przykład po pieczeniu kruchego ciasta.
Uwaga, beza studzi się przez kilka godzin, więc najlepiej upiec ją wieczorem, wystudzić przez noc, a następnego dnia dodać bitą śmietanę i owoce.
Składniki na bezę:
– 6 białek
– szczypta soli
– 220 g cukru pudru
– 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
– 1 łyżeczka soku z cytryny
Składniki na bitą śmietanę:
– 400 ml schłodzonej śmietany 30%
– 30 g cukru pudru
Dodatkowo:
– 1 łyżeczka kakao
– świeże owoce, najlepiej sprawdzą się truskawki, maliny, borówki
Białka odrobinę posolić i ubić mikserem. Należy uważać żeby nie przedobrzyć, czyli nie przebić białek (od piany oddziela się wtedy woda). Ubijając dodać po łyżeczce cukier puder, a następnie mąkę i sok z cytryny. Na blachę rozłożyć papier do pieczenia i wyłożyć ubitą pianę starając się uformować z niej koło o średnicy około 20 cm. Beza w trakcie pieczenia rozejdzie się na boki, urośnie, a przy studzeniu odrobinę opadnie. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, po czym od razu zmniejszyć temperaturę do 150. Piec przez 1,5 godziny nie otwierając w trakcie piekarnika. Po upieczeniu uchylić piekarnik i w ten sposób przez kilka godzin wystudzić bezę. Przełożyć na paterę lub talerz.
Śmietanę ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodać po łyżeczce cukier puder. Bitą śmietanę przełożyć na bezę, oprószyć kakaem przesianym przez drobne sitko i udekorować świeżymi owocami. Przechowywać w lodówce.
Pavlova bierze udział w akcji „Desery z Kremówką”.
Piękna! Takie słodkości mogłabym jeść z wykonaniem może być gorzej 🙂
Pavlova tylko trudno wygląda. Polecam spróbować 🙂
fantastyczna!
Dziękuję 🙂
jeszcze ona przede mną.
ale mam taką ochotę.. ach, a patrząc na Twoją, już się zaśliniłam!
Polecam 🙂