Ciasto z rabarbarem
Kruchy spód, delikatna pianka, mus rabarbarowy i cytrynowa kruszonka. Całość oprószona cukrem pudrem. Ciasto dla fanów nieprzesłodzonych, wręcz kwaśnych deserów.
W sezonie na wiśnie polecam podmienić rabarbar na te owoce.
Składniki podane na okrągłą foremkę o średnicy 23 cm.
Składniki na kruchy spód:
– 2 żółtka
– 1 łyżka jogurtu naturalnego lub śmietany 12%
– 70 g miękkiego masła
– 150 g mąki
– 50 g cukru
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo do wysmarowania blachy:
– masło
– bułka tarta lub kasza manna
Składniki na piankę:
– 4 białka
– 130 g cukru
– 30 g budyniu waniliowego z cukrem w proszku
– 20 g cukru waniliowego
– 100 g oleju
Składniki na mus:
– 500 g rabarbaru
– 3 czubate łyżki cukru (można dać więcej)
Składniki na cytrynową kruszonkę:
– 100 g mąki
– 80 g cukru
– skórka otarta z połowy cytryny
– 1 łyżka soku z cytryny
– 70 g masła
Dodatkowo:
– 1 łyżeczka cukru pudru
Kruchy spód:
Żółtka zmiksować z jogurtem (lub śmietaną) i masłem. W drugiej misce wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Za pomocą miksera połączyć ze sobą zawartość obu naczyń. Z ciasta utworzyć kulę, owinąć ją folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę (lub do zamrażalnika na pół godziny). Po tym czasie foremkę do pieczenia wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą lub kaszą manną. Używając foremki silikonowej ten krok można pominąć. Wylepić dno ciastem i nakłuć gęsto widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Ciasto w tym czasie powinno się ładnie zarumienić. Wystudzić.
Pianka:
Białka ubić na sztywno, następnie stopniowo dodawać cukier, budyń, cukier waniliowy i olej. Masę wyłożyć na przestudzone ciasto.
Rabarbarowy mus:
Rabarbar obrać, pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną patelnię i zasypać cukrem. Smażyć przez 5 minut aż zmięknie. Wystudzić, a następnie wyłożyć na piankę.
Cytrynowa kruszonka:
Mąkę wymieszać z cukrem, skórką i sokiem z cytryny. Następnie rozpuścić masło (najszybciej się to robi w mikrofalówce – największa moc – 1 minuta) i wymieszać z resztą składników. Ciasto rozdrobnić w dłoniach i posypać owocowy mus. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut (aż kruszonka się zarumieni). Ciasto wystudzić w uchylonym piekarniku, a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem ciasto z rabarbarem oprószyć cukrem pudrem.
Witam!
Zrobiłam ciasto! Było przepyszne! Dodałam do tej piankowej masy aż 8 białek, bo akurat zostały mi od innego dania. Robiłam na większej blaszce i miało to zastosowanie 🙂 Bardzo fajny i prosty przepis na cudowne ciasto! Dziękuję i serdecznie POLECAM!
Bardzo mi miło, że skorzystałaś z mojego przepisu. No i cieszę się, że smakowało 🙂 Pozdrawiam 🙂
napatrzyłam się, oblizałam się, zapisalam przepis ;))
mniam:)
Mniami, zdecydowanie coś dla mnie 🙂