Jesienne muffinki
Pyszne, pachnące cynamonem i imbirem jesienne muffinki. W środku duże kawałki orzechów laskowych i jabłek, a na górze czekoladowa posypka. Z przepisu wychodzi 12 muffinek.
Składniki:
– 200 g mąki
– 50 g brązowego cukru
– 25 g białego cukru
– 2 łyżki Nesquik’a (można zastąpić kakao zwiększając ilość białego cukru do 50 g)
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu
– 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
– 100 g orzechów laskowych
– 2 jajka
– 100 g śmietany 12% (można zastąpić jogurtem)
– 75 g oleju
– 1 duże jabłko
– czekoladowa posypka
Mąkę przesiać do miski, wymiesać zcukrami, proszkiem do pieczenia, cynamonem, imbirem i posiekanymi orzechami. W drugiej misce zmiksować jajka ze śmietaną i olejem. Połączyć mikstury z obu misek, a następnie delikatnie wymieszać z obranym jabłkiem, pokrojonym w kostkę. Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem prawie do pełna. Posypać czekoladową posypką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 30 minut.
mmm ależ zapachy musiały się unosić podczas pieczenia 😉
Zgadza się, w całym domu pięknie pachniało 🙂
Ależ one pięknie wyglądają!
Dziękuję 🙂 Do tego super smakują 🙂
12 smakowitych i słodkich kawałków 🙂 to coś dla mnie
wspaniała mieszanka aromatów…
Pięknie pachną cynamonem. Od czasu jak się do niego przekonałam wszystko mogłoby być z cynamonową nutką 😉