Brzoskwiniowo-czekoladowe muffinki
Dwukolorowe brzoskwiniowo-czekoladowe muffinki świetnie nadają się na drugie śniadanie. Idealne dla tych, którym ciężko się zdecydować czy wolą jasne, czy też ciemne babeczki 🙂 Z przepisu wychodzi 12 muffinek.
Składniki:
– 200 g mąki
– 100 g cukru
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 jajka
– 100 g śmietany (w lżejszej wersji – jogurt)
– 75 g oleju
– 170 g brzoskwiń z puszki (2 połówki)
– 1 łyżka kakao
– 50 g gorzkiej czekolady
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i proszek do pieczenia. Oddzielić żółtka od białek i w drugiej misce ubić białka ze szczyptą soli. Dodać żółtka – zmiksować, śmietanę – zmiksować, olej – zmiksować. Wymieszać mikstury z obu misek, następne rozdzielić na 2 miski. Do jednej dodać brzoskwinie pokrojone w kostkę, a do drugiej kakao i posiekaną czekoladą. Foremki do muffinek napełnić ciastami pół na pół. Piec w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut.
Muffinki biorą udział w akcji „Kuchnia 24/7”.
A ja chciałam zaprosić Cię do wspólnego gotowania.
Bohaterem glównym jest kiwi, z okazji mojej akcji „Kiwi Cię Zadziwi” na durszlaku.
Tematem przewodnim jest przygotowanie deseru (nie ciasta!) z udziałem tego owocu. Przepis powinien się pojawić na blogu w dniach: 18-20.09.2012, więc jest sporo czasu 😉 . Jeżeli wyrazisz chęć proszę o odpowiedź u siebie;).
Pozdrawiam Serdecznie;)
Namówiłaś mnie! Mam już kiwi i pomysł 🙂
urocze takie dwukolorki 😉
Dziękuję 🙂 Muffinki w różnych wydaniach bardzo często goszczą na naszym stole 😉 Te na pewno jeszcze nie raz się pojawią.
fajne i na pewno bardzo smaczne, pierwszy raz widzę przepis na muffinki ze śmietaną, muszę spróbować 🙂
mniam, mniam! pyszne małe rozkosze.
Ale smakowicie wyglądają 🙂 Założę się, że są pyszne.
Cudne maleństwa! Wyglądają baardzo smakowicie! 🙂