Czekoladowa tarta z rabarbarem
Rabarbar to jeden z głównych bohaterów piątego numeru magazynu KOCIOŁ. Jego poszukiwania w lutym dostarczyły nam wielu emocji. Zaczęliśmy od podpytywania na przydomowych targowiskach, poprzez odwiedzanie dobrze zaopatrzonych marketów, aż po telefonowanie do hurtowni specjalizujących się w sprowadzaniu nietypowych owoców i warzyw. Ba, z każdym z dostawców byliśmy w stałym kontakcie, organizowaliśmy wewnętrzne zapisy na jego towar, a dostawę, która śniła nam się po nocach, odbieraliśmy na targu spod lady, po podaniu ustalonego wcześniej hasła. Śmiemy więc twierdzić, że byliśmy pierwszymi posiadaczami rabarbaru w Polsce w 2015 roku! Dzięki temu w najnowszym numerze jest aż 16 świeżutkich propozycji na jego wykorzystanie na samym początku sezonu. Mój przepis to czekoladowa tarta z waniliowym, budyniowym kremem i kawałkami rabarbaru.
Składniki na spód (foremka o wymiarach 35 x 11 cm):
– 180 g mąki pszennej + do podsypania
– 70 g cukru
– 20 g kakao
– 100 g miękkiego masła
– 2 żółtka
– 1 łyżka śmietany (12%)
– szczypta soli
Składniki na krem:
– 300 ml mleka
– 1 laska wanilii
– 3 żółtka
– 70 g cukru
– 50 g mąki pszennej
Dodatkowo:
– 200 g rabarbaru
– 100 g cukru
– 100 ml wody
– 2 kostki czekolady
– masło do wysmarowania formy
Wszystkie składniki na spód ciasta zagniatamy ze sobą. Jednolitą masę oprószamy mąką i rozwałkowujemy na cienki placek. Przenosimy go na foremkę do tarty, wysmarowaną masłem, i dociskamy do dna i boków. Wstawiamy do lodówki na minimum pół godziny.
Schłodzone ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia, na który wsypujemy fasolę, groch lub ryż. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i papier, pieczemy kolejne 20-25 minut.
Mleko wlewamy do garnka z grubszym dnem, dodajemy ziarna wyskrobane z laski wanilii i pusty strączek. Zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i wyrzucamy pustą laskę. Żółtka ucieramy z cukrem do uzyskania jasnej masy, dodajemy mąkę i miksujemy. Masę jajeczną łączymy z waniliowym mlekiem i zagotowujemy na niewielkim ogniu, stale mieszając, aż zgęstnieje.
Rabarbar kroimy na kawałki o szerokości foremki. Grubsze przecinamy dodatkowo na pół. Na dużej patelni doprowadzamy do wrzenia wodę z cukrem i gotujemy w niej kawałki rabarbaru przez około 10 minut, obracając go w międzyczasie. Miękki rabarbar odsączamy i studzimy. Płyn z patelni możemy rozcieńczyć w wodzie w proporcjach 1:1 i podawać jako lemoniadę.
Na wystudzony, upieczony spód, wykładamy schłodzony krem i rabarbar. Tartę chłodzimy w lodówce przez minimum godzinę. Przed podaniem posypujemy startą na tarce czekoladą.
wygląda wspaniale, mniam ; )
Ależ apetyczne zdjęcia 🙂 Cudnie się prezentuje ta tarta 🙂
Ostatnio robiłam bardzo podobną tartę, tylko krem był inny. Wszyscy byli zachwyceni, szczególnie tym, jak się prezentowała:)
Pozdrawiam!
http://www.kornikwkuchni.blogspot.com
Faktycznie, prezentuje się pięknie. Krem karmelowo-orzechowy też brzmi dobrze 🙂