Sałatka grecka
Znacie kogoś kto nie lubi sałatki greckiej? No dobra, ja nie lubię, ale tylko tej wersji sklepowej, która składa się w 80% z sałaty, a pozostałe składniki pojawiają się maksymalnie 3 razy 😉 Wersja domowa ma wręcz odwrotne proporcje 🙂 Sałatka jest szybka i prosta w przygotowaniu, a do tego smaczna. Czy można chcieć czego więcej?
Składniki na 2 porcje:
– 1/2 opakowania roszponki (w oryginale sałata nie występuje, za to w wersjach barowych zazwyczaj pojawia się sałata lodowa)
– 10 pomidorków koktajlowych
– 2 ogórki gruntowe
– 10 oliwek (u mnie mix czarnych i zielonych)
– 2 łyżeczki kaparów (można pominąć)
– 1/2 czerwonej papryki
– 1/2 czerwonej cebuli
– 150 g sera typu feta
– 2 łyżki oliwy
– 1 łyżeczka suszonego oregano
Przygotowanie tej sałatki polega wyłącznie na umyciu i pokrojeniu wszystkich składników, ogórka nawet nie obieram ze skórki. Sałatę proponuję poszarpać na mniejsze kawałki (roszponkę można zostawić w oryginalnej formie), pomidorki przekroić na pół, ogórki też na pół, a następnie na dosyć grube plastry, oliwki i kapary wrzucić w całości, paprykę pokroić w kostkę, cebulę w pióra, a ser w kostkę. Wymieszać wszystkie składniki, a przed samym podaniem polać oliwą wymieszaną z oregano. Podawać ze świeżym pieczywem.
lubię bardzo!
Ja też 🙂