Zupa z marchewki z imbirem
Ostatnio na naszym stole wylądował krem z marchewki z imbirem i sokiem z pomarańczy podany z razowymi grzankami i natką pietruszki. Delikatny, choć przez dodatek imbiru ma odrobinę orientalny smak.
Składniki na 2 porcje:
– 2 łyżki masła
– 1 cebula
– 6 marchewek
– 1 pietruszka
– 1 l bulionu
– 3 cm imbiru
– sól i pieprz
– natka pietruszki do posypania
Masło roztopić w garnku. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażyć przez około 5 minut. Kiedy cebula zmięknie dodać marchewkę i pietruszkę pokrojone w talarki. Poddusić przez 10 minut, po czym dodać drobno pokrojony imbir, a następnie bulion i gotować przez 15 minut. Sprawdzić widelcem czy warzywa są miękkie. Jeżeli tak, to można je zmiksować blenderem na gładką masę. Przyprawić solą i pieprzem. Można dodać też 2 łyżeczki cukru (w zależności od tego jak bardzo słodkiej marchewki użyjemy).
takie zupki to ja lubię 🙂
robiłam kiedyś – imbir i marchew to dla mnie strzał w 10.!
Też mi przypasowało to połączenie 🙂