Zielona sałatka
Zielono – zielona sałatka, bo wiosnę mamy już w pełni 🙂 A na talerzach świeży szpinak, brokuł, groszek, ogórek, oliwki, ser camembert i słonecznik prażony z sosem sojowym. I to połączenie jest naprawdę dobre. Niech Was nie przerazi wielkość porcji na poniższych zdjęciach, sałatka zniknęła z nich w dwie chwile.
Składniki:
– świeży szpinak (ja na 2 porcje zużyłam pół siatki)
– kilka różyczek brokułu
– groszek mrożony (u mnie ze dwie garście)
– ogórek gruntowy (sztuk – dwie)
– zielone oliwki (kilkanaście)
– camembert (150 g)
– ziarna słonecznika (100 g)
– sos sojowy (1 łyżka)
– ocet balsamiczny (do polania)
– oliwa (do polania)
– sól i pieprz
Szpinak dokładnie umyć, osuszyć, odkroić łodyżki i pokroić na mniejsze kawałki. Brokuła wrzucić do gorącej wody i gotować przez 5 minut. Po 3 dorzucić mrożony groszek. Razem odcedzić, wymieszać ze szpinakiem, dodać ogórek pokrojony na mniejsze kawałki i oliwki. Na wierzch ułożyć pokrojony ser. Słonecznik wrzucić na suchą, rozgrzaną patelnię i podprażyć, mieszając od czasu do czasu lub podrzucając patelnią. Jak ziarna się przyrumienią, zdjąć z ognia i dodać sos sojowy. Początkowo słonecznik się poskleja ale jak zostawi się go jeszcze chwilę na ciepłej patelni, to ziarna się rozdzielą. Posypać nimi sałatkę, skropić octem balsamicznym i oliwą i przyprawić do smaku. Podawać z ulubionym pieczywem.
Kocham takie sałatki 🙂 Wspaniale się prezentuje i cieszy oczy 🙂 !
Kocham takie sałatki 🙂 Wspaniale się prezentuje i cieszy oczy 🙂 !
wygląda tak wiosennie!