Likier karmelkowy
Szybki i prosty likier na bazie cukierków karmelków. Idealnie sprawdzi się jako własnoręcznie przygotowany prezent 🙂 Przepis premierę miał w zimowym numerze KOTŁA w dziale z jadalnymi prezentami.
Poniżej również w wersji na Thermomix. Zdjęcie autorstwa Rafała z Apetytu na kuchnię 🙂
Składniki na 2 butelki:
300 g karmelków
500 g mleka skondensowanego niesłodzonego
450 g (500 ml) wódki
Karmelki i mleko umieszczamy w garnku, podgrzewamy na średniej mocy palnika, cały czas mieszając, aż cukierki się rozpuszczą. W razie potrzeby miksujemy je blenderem na gładko. Lekko studzimy, mieszamy z wódką i przelewamy do butelek. Przechowujemy i podajemy po schłodzeniu.
Przepis na Thermomix:
Do naczynia miksującego wkładamy karmelki, dodajemy mleko skondensowane, podgrzewamy 5 min/50°C/obr. 1, następnie miksujemy 1 min/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty. Dodajemy wódkę, mieszamy 15 s/obr. 3 i przelewamy do butelek. Przechowujemy i podajemy po schłodzeniu.