Reniferki
Ho ho ho, wracam pomału do prowadzenia bloga 🙂 Na pierwszy ogień mam bardziej pomysł, niż przepis, czyli świąteczne reniferki. Są niezwykle proste w przygotowaniu, za to bardzo efektowne. Większość tych, które widzicie przygotowały moje córki – 3,5 i 5 lat 🙂
Reniferki prezentowałam już na łamach 22, zimowego numeru KOTŁA. Zdjęcia do tej sesji zrobił niezastąpiony Rafał z Apetytu na kuchnię 🙂 Zdjęcia z przygotowań są mojego autorstwa 🙂
Składniki na 5 sztuk:
– 5 cukierków tofflairs czekoladowo-mlecznych
– 5 mini krakersów
– 5 precli
– 5 czerwonych draż M&Ms
– 10 perełek
– 1 kostka gorzkiej czekolady
Piekarnik rozgrzewamy do 90°C. Cukierki układamy na krakersach i wkładamy do piekarnika na około 5 minut. W tym czasie ostrożnie przełamujemy precle na pół. W podgrzane cukierki wbijamy po kawałku precla, tworząc rogi, dokładamy draże – nosy i perełki – oczy. Czekoladę roztapiamy (np. w mikrofalówce) i wykałaczką rysujemy źrenice.
Reniferki próbowałam zrobić też z innych słodkości, jednak nie były tak trwałe, jak te na zdjęciu u góry.
Poniżej instrukcja obrazkowa z tego, jak zmontować reniferki. Prezentuje 3,5 letnia Wandzia 🙂
Składniki:
Wykonanie: