Zupa Caldo Verde
Przy okazji pesto z jarmużu i suszonych pomidorów obiecałam Wam jeszcze jeden przepis z dodatkiem jarmużu. Miałam na myśli portugalską zupę Caldo Verde, którą serwuje się przy okazji świąt, ślubów, urodzin i innych ważnych wydarzeń. Tradycyjnie przygotowywana jest z ziemniaków i jarmużu, który czasem zastępuje inny rodzaj kapusty – collard greens, w Polsce niestety trudny do zdobycia. W portugalskiej zupie bardzo często ląduje też cebula, czosnek oraz mięso, np. kiełbasa. Ostre chorizo nadaje jej niesamowitego charakteru i pikantności.
W mojej wersji Caldo Verde jest dodatkowo kapusta włoska, która zastępuje tę portugalską. Całkiem sporo kapusty przerobiłam pod koniec 2016 roku, kiedy szykowaliśmy materiał do zimowego numeru KOTŁA, w którym kapucha była jedną z głównych bohaterek. Zajrzyjcie do 14. numeru po kapuściane inspiracje na sałatki, dania główne, przekąski, a nawet ciasta! Ode mnie, a właściwie od mojego męża, znajdziecie jeszcze przepis na bigos, który w tym numerze był daniem z kotła, czyli pyszną potrawą jednogarnkową 🙂
Jeżeli natomiast poszukujecie przepisów z jarmużem, to zapraszam tu. Zdradzę Wam, że sałatka cieszy się największą popularnością 🙂
Składniki na 4 porcje:
– 1 łyżka masła
– ½ cebuli
– 1 ząbek czosnku
– 3 ziemniaki
– 1½ l bulionu
– 100 g ostrej kiełbasy chorizo
– 100 g kapusty włoskiej
– 30 g jarmużu
– 1 łyżka posiekanego koperku
– sól i pieprz
Masło roztapiamy w garnku z grubszym dnem. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle przez 1-2 minuty. Dodajemy posiekany czosnek, a po kilkunastu sekundach obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około 10 minut. Z kapusty i jarmużu odkrawamy grube nerwy (np. składając liście na pół i odcinając brzegi) i kroimy na kawałki (mniej więcej 3 x 3 cm). Dodajemy do garnka i gotujemy przez około 10 minut. W tym czasie kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na suchej patelni przez około 3 minuty. Dodajemy do zupy razem z wytopionym tłuszczem i koperkiem. Gotujemy minutę, w razie potrzeby przyprawiamy do smaku i rozlewamy do miseczek.