Jeżynowy curd
W tym roku rozsmakowałam się w owocowych kremach na bazie żółtek, znanych jako curdy. Zaczęło się od cytrynowego, poprzez krem z czerwonych, a następnie z czarnych porzeczek, aż do dzisiejszego, przygotowanego na bazie jeżyn. Kremy te są słodko-kwaśne, mocno owocowe i świetnie nadają się do przekładania ciast lub jako dodatek do deserów. Ja zazwyczaj wykorzystuję je jako polewę do bez lub sernika. Do przygotowania najlepiej użyć lekko kwaśnych owoców, choć nadają się także maliny, figi, czy też mrożone truskawki. Warto wtedy podwoić ilość soku z cytryny, aby nie było zbyt słodko.
Składniki na około 300 g kremu:
– 150 g jeżyn
– 100 g cukru
– 50 g masła
– 2 żółtka
– 1 łyżka soku z cytryny
Wszystkie składniki umieścić w garnku z grubszym dnem lub na patelni. Podgrzać na średnim ogniu i smażyć przez 10-15 minut. Następnie zmiksować blenderem i przełożyć do wyparzonego słoiczka (można zawekować). Po przestygnięciu krem dodatkowo zgęstnieje. Można go odrobinę podgrzać przed posmarowaniem ciasta, będzie bardziej płynny.
Robiłam – wyszedł obłędny!
Tylko mój mniej słodki 🙂
Popieram przedmówcę zdjęcia cudowne
🙂
piękne zdjęcia! ja robiłam malinowy 🙂
Dziękuję 🙂 Malinowy musi też być pyszny 🙂